Leide ut over 20.000 kvadratmeter storhandel i 2019

Næringsmegler Knut Erik Olderkjær signerte leiekontrakter for storhandel på over 20 000 kvadratmeter i 2019. Her deler han sitt syn på fremtidsutsiktene for handelsparker/big box

Rekordåret 2019
Knut Erik Olderkjær arbeider som næringsmegler i Malling & Co. Han spesialiserer seg på utleie og salg av lager- og logistikkeiendom, samt handelsparker (ofte kalt big box handel).

I fjor signerte han leiekontrakter for over 20 000 kvadratmeter innenfor storhandelsegmentet. 

– Fjoråret var veldig bra. Vi fikk anledning til å arbeide med flere spennende handelsparker og er meget fornøyd med å ha signert store og langvarige leiekontrakter med solide leietakere, sier Olderkjær.

«Fjoråret var veldig bra. Vi fikk anledning til å arbeide med flere spennende handelsparker og er meget fornøyd med å ha signert store og langvarige leiekontrakter med solide leietakere»

- KNUT ERIK OLDERKJÆR, MALLING & CO

15 års erfaring

Knut Erik Olderkjær har over 15 års erfaring fra eiendomsbransjen.

Han mener «handelsdøden» ikke vil påvirke handelsparker de kommende årene:

– Det har etter hvert blitt flere aktører som ikke passer inn på tradisjonelle kjøpesentre som opplever vekst. Se på Europris, Rusta og Elektroimportøren for eksempel. Det er god appetitt for handelsparker blant norske forbrukere, og det tror jeg det vil være i årene fremover, sier Olderkjær som trekker frem fleksibilitet som en av fordelene ved å etablere seg i handelsparker kontra kjøpesentre:

– Mange ønsker ikke å forholde seg til fastsatte åpningstider og pålagt felles markedsføring. I en handelspark får virksomhetene større rom for å gjøre egne valg, forklarer Olderkjær.

I 2019 signerte Olderkjær leiekontrakter for følgende prosjekter:

  • Byporten Jessheim – Et nybyggprosjekt med lokaler for storhandel. Det første bygget reises i disse dager og måler omtrent 9 500 kvadratmeter. 
  • Kongeveien 49 på Sofiemyr i Nordre Follo – Eksisterende handelseiendom som vil stå ferdig renovert og videreutviklet i slutten av 2020, eid av Fremtind Forsikring. 
  • Drammen Handelspark – Prosjektert nybygg som måler omtrent 9 500 kvadratmeter. Byggingen skal starte i 2020, og eiendommen ligger i Drammens mest attraktive område for storhandel.  
Kongeveien 49

Illustrasjon av Kongeveien 49 som vil stå ferdig renovert og videreutviklet i slutten av 2020.

Inkluder megler i tidlig fase
Olderkjær tilskriver noe av suksessen at han tidlig fikk ta del i prosjektene.

– Vi har tett dialog med typiske big-box aktører, og vet dermed hva markedet etterspør. På den måten kan vi være med på å forme prosjektet slik at utleieprosessen går smidig og prosjektet kan raskt realiseres, sier næringsmegleren, og eksemplifiserer:

– Mange ønsker ikke bygg som "ser for fancy ut". Glassfasader og flotte arkitektoniske kvaliteter bør man derfor være forsiktig med – det er en grunn til at segmentet kalles «big box». Aktørene som ønsker å etablere seg i handelsparker er ofte i lavprissegmentet. I tillegg så vil så å si alle ha egen inngang og vareleveringer, samt gode muligheter for parkering. Logistikkhåndtering og fleksibilitet er derfor viktige stikkord, forklarer Olderkjær som mener markedskompetanse bør inkluderes i tidlig fase for å sikre best mulig resultat.

Byporten Jessheim

Bildet viser Byporten Jessheim som ferdigstilles i 2021. Bygget ligger ved innkjøringen til Jessheim sentrum, rett ved E6.

«Mange ønsker ikke å forholde seg til fastsatte åpningstider og pålagt felles markedsføring. I en handelspark får virksomhetene større rom for å gjøre egne valg»

- KNUT ERIK OLDEKJÆR, MALLING & CO

Ønsker mindre bil-basert handel
– Det blir stadig vanskeligere å få aksept for å bygge storhandelsprosjekter. Mye av dette kan forklares med at myndighetene ønsker mindre bil-basert handel og færre utvendige parkeringsplasser. Det gir fortrinn for de prosjektene som er regulert og i gang, mener Olderkjær, som også tror korona-situasjonen vil føre til en vekst for storhandel-aktørene.

– Utenlandsferiene avlyses og jeg tror mange vil bruke deler av feriebudsjettet på varer til hus og hage. Dette ser vi konturene av allerede nå.

Leietakerne blir stadig mer kresne
Næringsmegleren møter stadig høyere krav fra leietakere.

– De siste årene har big-box aktørene stilt større krav til beliggenheten. Det er så og si ingen som utvider eller nyetablerer seg uten å være sikre på at beliggenheten er god. Leiekontraktene har en lang varighet så det er selvfølgelig forståelig, sier Olderkjær, og fortsetter:

– Naboene er også særdeles viktig. Det første spørsmålet jeg møter er: "Hvilke andre handelsaktører skal til eiendommen?". Derfor kan det være særlig utfordrende å få på plass den første leietakeren. Jeg tror vi vil se at virksomheter etablerer nye lokaler i handelsparker i årene fremover, men ikke for enhver pris.

– Derfor er det viktig å utvikle helhetlige og levedyktige big box-konsepter med god beliggenhet. Innsikt om markedet er helt avgjørende for å skape dette, avslutter Olderkjær som ønsker gårdeiere velkommen til å kontakte han for en uformell prat.

Ta kontakt med næringsmegler Knut Erik Oldekjær

Kontakt meg gjerne for en uformell prat!

KONTAKT

Knut Erik Olderkjær

Rådgiver utleie / salg

+47 922 47 734 / keo@malling.no